Digitale expositie: de tien meest memorabele foto's uit mijn portfolio

Vandaag, 19 augustus 2019, is het Internationale Dag van de Fotografie (World Photography Day). Op deze dag in 1839 werd de Daguerrotypie (een vroege fotografische methode) door de Franse overheid vrijgegeven, waarna het door iedereen in de wereld kon worden gebruikt.

Ik ontvang geregeld de vraag welke van de foto’s die ik gemaakt heb mijn favoriet zijn. Initieel dacht ik voor vandaag een dappere poging te doen om hierop in te gaan, maar gevoelsmatig zou ik de rest van mijn werk - en de mensen die hieraan hebben meegewerkt - daarmee tekort doen. In plaats daarvan wil ik tien modebeelden met jullie delen die ieder op hun eigen manier memorabel voor me zijn geworden in mijn loopbaan als mode- en lifestyle fotograaf (en daarmee dus ook een beetje favoriet).

 

1. Coconut Island

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de foto hiernaast is één van de belangrijkste keerpunten in mijn loopbaan als fotograaf. Het was aan het begin van een stormachtige dag in 2014 dat ik ‘s ochtends om 07.30u een berichtje ontving met de vraag of ik die dag druk was. Kort daarna bleek dat de fotograaf voor deze productie de avond voor de shoot door haar enkel was gegaan, waardoor ze niet in staat was om te komen. Behalve wat voorbereidingen voor een shoot de dag erop was mijn agenda nog leeg. En dus verzamelde ik mijn fotospullen en reed zo vlug als ik kon naar Bergen aan Zee, waar het inmiddels flink was gaan waaien. Een onderkoeld model en veel zanderige ogen later stond er weliswaar een ‘hoogzomer’ serie op mijn geheugenkaart. Deze werd bij de klant vol enthousiasme ontvangen en de foto hiernaast zou mijn eerste magazine cover worden. Ook later heeft deze serie veel deuren voor me geopend. Ik werd al snel benaderd voor meer opdrachten en ook andere klanten wisten me te vinden. Je begrijpt: deze cover heb ik ingelijst.

2. Venice Baby

Toen ik Venetië in 2014 zelf bezocht, droomde ik op de hoek van iedere straat van een modeserie in deze fascinerende stad. Dus op het moment dat ik in 2016 opdracht kreeg voor een mode én toerisme productie op deze plek kon ik mijn geluk niet op. Het was een intensief en spannend weekend, zeker omdat ik voelde dat ik mijn grenzen hier kon verleggen en dit ook vereiste van mezelf. We stuitte onder andere op deze knappe gondelier, die we na lang overtuigen voor de camera wisten te krijgen. Hoewel ik bepaalde beelden in deze serie nu anders zou hebben gemaakt, kijk ik nog steeds met veel fijne herinneringen en trots terug op dit kleurrijke avontuur.

3. Merel Westrik

Het was één van de eerste keren dat ik door een klant werd gevraagd om een BN’er op de foto te zetten, deze shoot met nieuwslezeres en televisiepresentatrice Merel Westrik. Het was een snikhete dag op het strand, maar ik vond het bijzonder om te merken hoe het team gedurende de shoot steeds dichter tot elkaar kwam en hoe dit zichtbaar werd in de resultaten. Onderweg naar de parkeerplaats aan het einde van de dag heb ik nog een fijn gesprek gevoerd met Merel en sloten we af met een knuffel. Leuke anekdote: de klant overwoog om een beeld uit deze serie op hun cover te plaatsen, terwijl hier tot die tijd nooit een BN’er op stond. Hoewel dit uiteindelijk niet is doorgegaan, ben ik trots op de ‘verandering’ die we hiermee teweeg hebben gebracht en vormt deze shoot - met de Mol van 2019 - nog altijd een memorabel moment in mijn carrière.

_MG_9142 small.jpg

4. Sail Away

Voor deze modeserie gingen we aan boord bij de grootste tweemaster ter wereld: de Wylde Swan. Dit fantastische schip is een heuse droom voor iedere fotograaf (en zeilliefhebber, en nog vele anderen). Van het feit dat ik zo geleid werd door het maken van de beelden dat ik uiteindelijk vergeten ben om nog in het kraaiennest te klimmen, is iets wat ik stiekem nog steeds betreur. Desalniettemin was het een unieke ervaring, die zeker een plek in dit rijtje verdient.

5. Soul Sessions

Ik leerde Sarah kennen tijdens mijn stage in 2010 en weet nog goed hoe ik vanaf moment één onder de indruk was van haar warme persoonlijkheid en haar schoonheid op beeld. We planden last minute een vrij werk serie in bij haar thuis, waar ze nog niet eerder was gefotografeerd.

Na deze sessie besloten we in 2016 een vervolg te geven aan ons ‘project’. Naast haar drukke bestaan als model schildert, schrijft en fotografeert Sarah ook. In deze periode had ze een prachtig en kleurrijk atelier in Amsterdam. Too good not to capture. Hier fotografeerden we de serie ‘Soul Sessions’. Deze werd onmiddelijk persoonlijk favoriet en dat is hij gebleven.

6. Gold Dust Woman

2016 was een bewogen jaar, want de maand oktober had een reis naar het prachtige Kreta voor ons in petto. Mijn allereerste stagiaire Floor was op dat moment net bij me begonnen en mocht mee als rechterhand van het team. Tevens werd ik in die week 25 jaar. Kortom: genoeg om op terug te kijken. Deze week heeft me ook veel geleerd, bijvoorbeeld om de lead te pakken op momenten dat dit van een fotograaf verwacht wordt en om hierover duidelijker te communiceren richting het team. Op de laatste dag van onze trip hadden we nog ruimte voor een vrij werk serie. Deze schoten we op het adembenemende strand in de buurt van Koutouloufari en leverde onder andere dit fijne plaatje op.

2018.10.31 Marijke Versluis13709 small.jpg

7. The Capture Café

In 2018 besloot ik mijn kantoor van een complete make-over, vier grote dakramen en een nieuwe naam te voorzien. The Capture Café, ook de naam van deze website en blog, was geboren. Het beeld hiernaast komt voort uit de eerste fotoshoot, met vriendin Marijke als model, die ik hier na de make-over organiseerde en met daglicht kon voltooien. Iedere keer dat ik nu mijn kantoor binnenloop, voel ik me intens dankbaar voor zo’n inspirerende en fijne werkplek.

8. Natural Woman

Ik ben gedeeltelijk opgegroeid in en rondom het ouderlijk huis van mijn vader, een boerderij die hij van mijn opa heeft overgenomen en waar we in mijn jeugd wekelijks te vinden waren. Het is een plek waar ik veel waardevolle herinneringen aan koester, later zelf een poos heb gewoond en waar ik inmiddels mijn kantoor heb. De boerderij is om een hele hoop redenen bijzonder voor me geworden. Omdat ik er zoveel kom, zie ik soms niet meer hoeveel mooie plekjes voor foto’s het huisvest. Recent dwong ik mezelf daarom om er weer eens met een frisse blik naar te kijken door een vrij werk serie op poten te zetten. Het voelde fijn om de omgeving weer te benaderen alsof ik er voor het eerst rondliep. De foto hiernaast is genomen in een bouwkeet op het land, die mijn vader er heeft neergezet om op een rustig moment wat in te drinken.

9. Something To Believe In

Begin 2019 fotografeerde ik de tweede campagneshoot voor mijn eigen merk Wander to Wonder. Nu hoor ik je denken: waarom een beeld uit de tweede en niet uit de eerste campagne in dit lijstje? Eigenlijk is hiertussen kiezen een voor mij onmogelijke opgave, maar ten tijden van campagne twee had het merk een dusdanig meer eigen identiteit dat de look & feel beter op hun plek vielen.

Het is onwerkelijk (en soms lastig) om naast fotograaf ook als klant op de set te staan. Tegelijkertijd vind ik het een hele interessante uitdaging en stelt het me in staat om mijn grenzen te verleggen. Ik ben apetrots op wat deze beelden voor mij als fotograaf én voor Wander to Wonder hebben opgeleverd, samen met een fantastisch team.

10. Carolien Spoor

Deze zomerse, bijna Frans aandoende foto maakten we tijdens een fotoshoot voor Flair deze zomer (in de buurt van Amsterdam). Dit was de tweede keer dat actrice Carolien Spoor voor mijn camera stond, beide keren aan het prille begin en rond de bekendmaking van haar zwangerschap. De shoot zelf voelde op deze stralende dag en met zo’n hartverwarmend team aan als een kleine ‘getaway’. Ik maak graag beelden die modisch maar toch toegankelijk zijn en bij vlagen zelfs een beetje romantisch. Voor mij geeft het beeld hiernaast deze combinatie mooi weer.

 

Dat waren ze! Het heeft wat tijd gekost om deze lijst tot stand te brengen, maar ik vond het vooral erg leuk om mijn werk op deze manier te doorlopen en stil te staan bij de memorabele momenten.

Nu ben ik natuurlijk reuze benieuwd welk van de bovenstaande beelden/verhalen jou het meest is bijgebleven. Als je hier ideeën over hebt, nodig ik je van harte uit om deze in een comment hieronder met me te delen.

Dankjewel voor je tijd!

Liefs,
Esmée