Zo vind je de geschikte locatie voor je fotoshoot

Nadat je hebt bedacht welk concept je graag wilt fotograferen en met wie is het tijd om er een passende locatie bij te zoeken. Maar waar te beginnen? Ik zet hieronder mijn tips voor je op een rij.

First things first
Allereerst is het belangrijk om enkele zaken te verduidelijken. Wat is het doel van de shoot? Welke sfeer moet de locatie uitstralen? Casual, toegankelijk en creatief of juist chique, luxueus en exclusief? Moet het bijvoorbeeld een café of restaurant zijn, een hotel, een huiskamersetting of misschien wel totaal wat anders? Ben je op zoek naar specifieke kleuren in een locatie? Dit laatste komt veel voor als je - voor jezelf of een klant - met een moodboard werkt. Ook is het belangrijk om je te bedenken hoe lang de shoot duurt. Mogen er tijdens het fotograferen andere mensen of gasten aanwezig zijn op de locatie? Denk hierbij aan de achtergrond van je beelden, maar schat ook in of de situatie wel werkbaar is. Als je met een groot team op een drukke locatie werkt, levert dit doorgaans meer irritatie dan plezier op (voor beide partijen). Tot slot kan het ook van belang zijn waar in Nederland de locatie zich bevindt, omwille van de klant of het team waarmee je werkt.

Instagram is your best friend
Hoewel Google natuurlijk een geweldige bron blijft voor het vinden van geschikte shootlocaties, is Instagram met alle hotspots die vandaag de dag gedeeld worden ook een kanaal dat je zeker niet wilt overslaan. Zoek bijvoorbeeld naar accounts en hashtags die een naam hebben als #hotspotsdenbosch of @hotspotsutrecht. Success guaranteed.

Locatiebureau’s
Als je budget beschikbaar hebt voor je fotoshoot biedt een locatiebureau mogelijk de ideale oplossing. Dit zijn kantoren met de beschikking over legio fotogenieke huizen, kantoorpanden en andere bijzondere plekken. In Nederland zijn Loes op Locatie en Grace Locations de meest bekende.

Maak een lijstje
Het klinkt je vast bekend: in het dagelijks leven kom je geregeld op plekken die mogelijk interessant zijn voor een fotoshoot, maar tegen de tijd dat je ze nodig hebt, zijn ze onvindbaar. Ik heb daarom voor mezelf een lijstje gemaakt waarin ik per plaats en per categorie (restaurant, hotel etc.) locaties opsla voor de momenten dat ik op zoek ben. Zo tast je nooit meer in het duister.

ued