7 tips om beter te communiceren met je model

Misschien wel één van de lastigste onderdelen van portret- en modefotografie is het communiceren met degene die voor je camera staat. Ik krijg regelmatig de vraag hoe je dit handig aan kunt pakken. Want het is immers niet alleen belangrijk dat degene in kwestie zich op zijn of haar gemak voelt, daarnaast wil je natuurlijk ook het beste in hem of haar naar boven halen. Hieronder geef ik je een aantal praktische tips om de communicatie met je model te verbeteren.

TIP 1: Stel je rustig voor en heet hem of haar welkom.

Dit klinkt heel logisch, maar de eerste indruk is ontzettend belangrijk. Tenzij je je model al kent, is het in alle gevallen goed om je even rustig en vriendelijk voor te stellen. Dit is ook meteen het eerste moment waarop je de persoon in kwestie wat vertrouwen kunt geven.

TIP 2: Vraag of hij of zij al vaker voor een camera heeft gestaan.

Zelf vind ik dit een hele handige tip, om dat je hiermee direct kunt peilen hoe je model zich voelt. Misschien geeft hij of zij aan al ervaring te hebben en het niet zo vervelend te vinden, maar in een andere situatie merk je op dat diegene het erg spannend vindt of erg onzeker is. In beide gevallen is het handige informatie om te hebben voor je van start gaat.

TIP 3: Leg uit wat jouw werkwijze is.

Iedere fotograaf heeft zijn eigen maniertjes. Hier is niets mis mee, maar communiceer dit naar je model. Zeker als je merkt dat diegene het lastig vindt en nog niet helemaal op zijn of haar gemak is. Zo worden mensen voor de camera bijvoorbeeld vaak onzeker als je als fotograaf weinig zegt, terwijl dit in jouw geval juist kan betekenen dat het hartstikke goed gaat. Geef dit aan, zodat de persoon weet waar hij of zij aan toe is.

TIP 4: Laat je model bewegen.

Alles is meegenomen, want niets is zo lastig als iemand vanuit stilstaande positie vertellen hoe diegene moet gaan staan en hoe hij of zij moet kijken. Dit resulteert namelijk vrijwel nooit in een natuurlijk, ontspannen resultaat. Vraag of je model op iedere foto een (kleine) variatie wil toepassen. Dit kan al op hele simpele manieren, bijvoorbeeld door op het andere been te gaan staan, de kijkrichting te veranderen of het hoofd een tikje te draaien.

TIP 5: Geef complimenten en blijf begripvol.

Laat tijdens het fotograferen duidelijk merken wanneer iemand iets goed doet, zelfs als dit nog niet helemaal het resultaat is waar je naar op zoek bent. Voor iemand die onervaren is voor de camera is het vaak nog lastig om aan zoveel dingen tegelijkertijd te moeten denken. Niet zo gek dus als dat even niet lukt. Blijf daarom begripvol in de communicatie met je model en leg alles rustig opnieuw uit als hij of zij het even niet begrijpt.

TIP 6: Laat je model (tussendoor) resultaten zien.

Zeker wanneer ik iemand 'als zichzelf' fotografeer vind ik het ontzettend belangrijk dat de persoon zich kan identificeren met het eindresultaat en er ook tevreden mee is. Daarom laat ik ze tijdens het fotograferen vaak al een foto op het cameraschermpje zien. Zo weet ik of de setting waarin we aan het werken zijn ok is en wordt het model gerust gesteld. Let wel op dat de foto die je laat zien er eentje is waarop je model goed uit de verf komt. Kortom: een foto waar hij of zij trots op mag zijn.

TIP 7: Zet de beelden op de computer.

Als je denkt dat je voldoende materiaal hebt en er is nog tijd, zet de beelden dan op een computer. Maak bij voorkeur zelf alvast een eerste selectie en laat het model vervolgens mee kijken. De beelden waar hij of zij echt niet blij mee is kun je dan uit je selectie halen en beelden die hij of zij mooi vindt kun je een extra waarde toekennen. Leg je model bij het bekijken van de beelden eventueel uit wat er in de nabewerking nog aan gebeurd, om de laatste onzekerheden weg te nemen.

Eventueel kun je de favorieten van het model meesturen aan de klant waarvoor je aan het werk bent. Zo geef je hem of haar ook het gevoel dat je je best doet voor een eindresultaat waar diegene blij mee is.